Етикети

,

775089650_79b104aafa_oБелият лист е потискащ… или по-точно изискващ, което може да създаде известен дискомфорт в  човека, който си е поставил за цел да го запълни. А началото винаги е най-трудно. Затова повечето хора, когато пишат, не започват от увода, а направо от тезата или още по-добре – от антитезата. Как да съчиниш увод, с който да въведеш читателя в темата, която искаш да развиеш, ако нямаш представа каква изобщо ще бъде тази тема? Защото много от нас сядат да пишат с желанието да кажат нещо, но без конкретна идея.

В този ред на мисли първият пост на нов блог би трябвало да е още по-труден. Нима можеш да обобщиш това, което възнамеряваш да споделяш пред следващите дни, месеци, години… И каквото и да напишеш няма ли риск след това малко или много да не спазиш обещанията си, да се отклониш от предварителния план, да изневериш на стила си…

Факт е обаче, че колкото повече въпроси си задаваш преди да започнеш да пишеш, толкова по-малки стават шансовете накрая да се осмелиш да натиснеш бутона “публикувай”.

Затова направо (макар че след 20 реда увъртания “направо” не е най-подходящата дума) – този блог е за удоволствието от четенето.

Това не е просто мястото, където ще ви информираме за книгите, които издаваме. Напротив – за това си имаме сайт – блогът е мястото, където ще споделяме с вас мнения за произведенията, които ни вълнуват. Естествено, че ще пишем предимно за нашите книги, защото ако това, което издаваме, не ни вълнува, тогава изобщо не сме достойни да работим в тази сфера. Но това не означава, че ако прочетем нещо прекрасно, няма да го споменем, само защото е на друго издателство. Все пак не сме на пазара за зеленчуци и не е нужно да ви убеждаваме, че нашите домати са по-хубави от тези на съседната сергия.

За нас е важно единствено да ви дадем възможност да изпитате удоволствие от четенето – като подбираме стойностни заглавия, поднесени на хубав език. Защото в крайна сметка това е целта – не просто да си купите книга, която да ви подхожда по цвят на холната гарнитура и единствено да събира прах, а да я прочетете и тя да ви се услади.

Затова и ще приветстваме вашите мнения за книги, които са ви се усладили, защото въпросът не е ние да ви поучаваме какво трябва да четете, а единствено и само да говорим за хубави книги.

Това е всъщност единственото, което още от сега ви обещаваме да не правим – няма да ви критикуваме за това, което четете. Ние не делим хората на такива, които подбират само стойностна литература и такива, които предпочитат повърхностни романчета. Единственото важно е четенето да ви носи удоволствие. А щом ви носи удоволствие – кои сме ние, за да ви казваме, че не би трябвало да четете тези произведения. Все едно да ходим по спалните на хората и да ги поучаваме кое е редно и кое не…

Четенето е интимен процес, носещ различна наслада на различните читатели. Ние можем единствено да ви предоставим източници на тази наслада, а дали и как ще се възползвате от тях, зависи само от вас. Читателят винаги има последната дума!

Реклами