Етикети

, ,

Struna v kruvta_mailНарочно чакахме да стане петък. И то не просто за да ви препоръчаме интересно четиво за уикенда, а защото не искахме да ви изкушаваме с тази книга през седмицата. “Струна в кръвта” е толкова завладяваща, че много от нас като започнаха да я четат, не можаха да се откъснат до посред нощ. А да ходиш на работа след безсънна нощ не е лесна задача. Изводът е, че или наистина тази книга е много интригуваща, или просто остаряваме 🙂
За тези, които вече са почитатели на изключителната Вал Макдърмид, името й е най-добрата реклама. Защото попаднете ли веднъж в плен на тази писателка, няма и да искате да се освобождавате от магията на перото й. Критиците я нареждат сред най-добрите автори на психологически трилъри. В това се крие тайната на Вал – тя няма просто да ви омае с заплетен сюжет и страховити убийства. Самата авторка приема Агата Кристи за свой учител, и отделя основно внимание не само на суровата криминална интрига, а на отношенията между персонажите – сложни, заплетени, на моменти дори противоречиви, каквито са тези в истинския живот.
Макдърмид никога не се задоволява единствено с разкриването на убийство – тя ще ви покаже причините, създали убиеца. Ще ви посочи всяко малко камъче, довело до преобръщането на неговата психика. Има моменти, докато четете, когато се плашите, защото като че ли започвате да разбирате този убиец, да усещате гнева му, да осъзнавате мотивацията му.
Но спокойно, Вал няма да ви остави да се колебаете на чия страна сте. Колкото и великолепно да описва отрицателните си герои, тя пази най-хубаво за положителните. Нейният инспектор Тони Хил (герой в не една книга) бързо става любимец на всеки и то именно с това, че е нетрадиционният герой. Малко странен, малко затворен, самият той с всички предпоставки да отключи в себе си тъмната страна, но въпреки това намиращ начин да се бори със себе си и по този начин и с престъпниците. Тони е най-добрият профайлър, единственият, който може да влезе в главата на убийците. Такъв човек не може да има лек живот. Сложно е и ежедневието му, сложни са и отношенията с майка му, и близостта му с главен инспектор Карол Джордан, с която са обвързани от силни чувства, но като че ли обречени никога да не уцелят правилния момент. Колкото и парадоксално да звучи, това е роман за жестоки убийства и в същото време за вечната, нереализирана любов.

Реклами