Етикети

, , , ,

Очаквайте “Доведете труповете” на български език съвсем скоро.

Copyright Joshua Irandi-small “Вълци” на Хилари Мантел е най-бързо продаваната книга от всички, получили най-престижната литературна награда на Великобритания – “Букър”. Тя е и първата наградена с “Букър” книга, станала номер едно при бестселърите. Феноменалният успех на романа, приковал вниманието на огромната читателска аудитория с неутолим интерес към епохата на Тюдорите, го поставя в челната десетка на общата класация  “Британски бестселъри на десетилетието”. “Вълци” е отличена и с наградата за исторически романи “Сър Уолтър Скот”.

Продължението на романа “Доведете труповете” заслужено донесе на Хилари втора награда “Ман Букър” през 2012. В началото на януари 2013 “Доведете труповете” спечели и престижната британска награда “Коста” за роман на годината, а след това и “Коста” за книга на годината. Според журито “това просто е най-добрата книга”, а в. “Гардиън” отбелязва: “Никой не може да спре Хилари”. След като стана първата жена – двукратна носителка на наградата “Ман Букър”, Хилари Мантел стана и първата, спечелила за една и съща книга и награда “Букър”, и “Коста”.

Междувременно от Ройъл Шейкспир Къмпани, която управлява Кралски Шекспиров театър и театър “Суон”, обявиха, че са спечелили правата да адаптират романите на Хилари Мантел “Вълци” и “Доведете труповете” за театрална сцена. Режисьорът Грегъри Доран споделя, че е получил следното съобщение от директора на Ройъл Шейкспир Къмпани: “Поздравление за това, че взе най-актуалното литературно произведение в западния свят.”

Двете постановки ще се играят в две поредни вечери в легендарния театър “Суон”, очаква се те да бъдат най-хитовите заглавия в театралния афиш през сезона 2013/2014.

До края на 2013 г. BBC ще направи и ТВ-екранизация на романите под формата на мини-сериал. 

Photo credit: Joshua Irandi

Реклами