Етикети

, ,

Flamandskiat maistor

Чета “Фламандският майстор” и от една страна тръпна в очакване да разбера кой е убиецът, а от друга една натрапчива мисъл непрекъснато се появява в съзнанието ми: “Иска ми се да можех да пиша като Перес-Реверте”.

И не говоря просто за таланта му, защото на този свят, за щастие, има много талантливи писатели. Но ако можеше някой с вълшебна пръчица да ми сбъдне желание щях да си избера категорично да пиша като Перес-Реверте. Начинът му на мислене, на изграждане на сюжета, на подбора на компоненти, на привкуса на теми, на избора на герои до такава степен отговарят на моята същност, че няма как във въображаемия си свят да бъда друг писател освен Перес-Реверте. Като читател и любител на литературата, трябва да си призная, че като стилово богатство, интертекстуалност и дълбочина на мисълта, съм чела и по-високо оценени от критиката книги, но с ръка на сърцето ви казвам, че ако имах талант (и време) да пиша книги – щях да се стремя да пиша точно такива.

Перес-Реверте смесва някои от най-ценните за мен самата компоненти – криминална интрига, културни и исторически препратки, чувство за хумор, реалистично изградени и пълноценни герои, които дори и да не одобряваш като начин на действие (все пак някои са убийци), успяваш да разбереш, многопластовост на действието и разбира се, нотка мистичност. Какво повече му трябва на човек.

Перес-Реверте винаги изгражда достатъчно бързо действие с интензивни и богати сюжетни линии, но без излишни лирични отклонения. Стилът му е изразителен и богат, но без стремеж за натруфеност и помпозност. Хуморът му е идеален – винаги премерен и винаги на място. А героите му са толкова интересни хора, че ти се иска да можеш да ги познаваш в реалния свят (е, без убийците, разбира се). Освен това Перес-Реверте не пише просто криминални истории, а им дава най-ценното (поне в моите очи) – историческа и културна основа. За човек като мен (считащ изкуството за едно от малкото доказателство, че все пак има нещо добро в човешката раса), когато интригата в един роман е заплетена около древна картина, мистична книга или средновековен документ, това само по себе си е достатъчно да ми достави удоволствие.

Освен това Перес-Реверте винаги добавя и по една много важна подправка – една щипка тайнственост, мистичност, свръхестественост, диаболичност. Възможността да бъдеш обсебен или погълнат от една книга, да видиш себе си в картина, рисувана преди векове, да се окажеш самият ти герой в действие, което вече се е случило в миналото. Що се отнася до Перес-Реверте – нищо описано не е еднопластово, със стандартно значение или съществуващо единствено в реалното измерение. Изненади винаги има! Както и усещането, че има още нещо отвъд – отвъд криминалната интрига, отвъд сюжета, отвъд романа, отвъд живота.

“Фламандския майстор” напълно оправдава реномето на създателя си, обявен за един от най-известните съвременни испански писатели (не случайно звезди като Джони Деп, Виго Мортенсън и Кейт Бекинсейл с удоволствие участват в екранизации по негови романи).

Тази книга ни дарява с цяла палитра от наситеност на действието, стремително развитие на интригата, ексцентрични герои и достатъчно главоблъсканици, над които сами да се поизпотим, чувствайки се пълноценна част от действието. Но внимавайте, докато се усетите, Перес-Реверте ще ви омае и без да си давате сметка, вие ще се оплетете в мрежите му и ще станете негова жертва – омаяни от начина му на писане и пристрастени завинаги.

Реклами