Етикети

, ,

Ordena_na_mraka_variant_02Дори само заглавието на новата поредица на Филипа Грегъри “Орденът на мрака” ме накара да потръпна от нетърпение. Звучи толкова мистично, толкова забулено в тайни и обвито в диаболичност, че дори и пояснението, че този път Филипа Грегъри пише за тийнейджъри, не ми направи никакво впечатление. А и какво изобщо значи “книга за младите читатели”, че аз да не съм стара?

Разбирам, че пояснението е най-вече заради верните фенове, които биха очаквали в новия роман на Филипа да има много проверени факти, интересни исторически теории, препратки към личности, изградили света такъв, какъвто е днес. И какво, ако няма реално съществували персонажи? Да, това може да ме лиши от удоволствието докато чета, да се ровя да търся доколко описаните събития отговарят на истината, но от друга страна, когато книгата не се базира на реални събития, няма как да знам какъв ще е краят. 

Но да се върнем на “Орденът на мрака”. Както ви казах, още заглавието ме привлече, а обяснението, че това всъщност е таен орден, който се бори срещу греха и настъпването на края на дните, просто ме накара трепетно да чета.

Трябва още от сега да ви призная, че аз по принцип съм си луда и обожавам всякакви книги за свръхестественото, за тъмните сили, за вещици и върколаци, за мистика, за диаболичното. И понеже в тази книга има от всичко това, с огромно удоволствие се оставих на Филипа да ме води по следите на тъмните сили в средновековна Европа.

Главната героиня Изолда е само на 17 години, което всъщност за 1453 г. си е направо зряла жена. Възхитих се на смелостта на това момиче, което е изправено пред безумен избор – трябва или да се омъжи за груб и отблъскващ принц или да бъде изолирана в манастир. Принцеса или монахиня? Почти всички момичета биха избрали първото, без дори да мигнат. Истината е, че жените в онези времена, а за съжаление и днес, биха избрали да имат положение в обществото, сключвайки брак с мъж с власт, без значение какъв е. Колко биха се осмелили да се отдадат на изолация и оскъден живот, само за да запазят достойнството си?  

И дори и това да е книга, която не се основава на реални персонажи и събития, тя ни дава много реален и интересен поглед върху епохата и живота в средновековна Европа. Показва ни как някои момичета и млади жени, въпреки безправното си положение са успявали да се справят сами и да изградят достоен живот.

Не се учудвайте, че казвам “реална”, като говоря за една книга, в която има вещици, върколаци и ордени, които се борят с тъмните сили. Все пак говорим за Средновековието, когато е било нещо съвсем естествено някой да бъде обвинен във вещерство, в ерес и в какво ли не, понякога поради съвсем лични и подмолни причини. Немалко невинни хора са били изгаряни на клада, заради абсурдни обвинения.

От друга страна, както подобава в книга за младите читатели (каквито ние всички сме, както вече се разбрахме) съдбата рано или късно ще срещне главната героиня с мъж, достоен за нея. Но нима е толкова лесно?

Не и в роман на Филипа Грегъри, където любовта и ненавистта вървят ръка за ръка и границата между живота и смъртта винаги е много тънка.

Това е книга за правилния избор, за точната преценка, за това как в много случаи в живота ни всичко е на кантар и как понякога минути само ни спасяват от изгарянето на клада по обвинение във вещерство (“ни” ли казах?, е добре…явно прекалено много се отъждествявам с героите). За тийнейджъри или не, тази книга няма да ви обсипе с описания как той я гледал, как тя трепетно пърхала с мигли и се взирала в него невинно. Ако търсите такъв тип любовна история, тази не е за вас. В “Орденът на мрака – Синът на феите” чувствата се случват на заден план, защото на преден са преследването на злите сили, монахини, които изпадат в транс и вярват, че са обсебени от дявола, стигми, които се появяват по невинната женска кожа, вещици, изгаряни на клада, върколаци, нападащи села… Когато се лее кръв и умират невинни хора просто няма време за пърхане с мигли. Защото ако мигнеш дори за миг, може да изпуснеш момента… и когато отвориш очи отново, тъмните сили да са ни погълнали.

Реклами