Етикети

, ,

Razplata_mail

Казват, че любовта е чувството, което движи света. За съжаление обаче има и хора, водени единствено от омраза, ненавист и желание за отмъщение. Доказателството е Джако Ванс – главният герой в “Разплата”. Той прекарва дълги години в затвора не разкайвайки се за грешките си, не примирявайки се с наказанието си, а кроейки планове за разплата.

 Вал Макдърмид, която описват като кралица на психологическия трилър, разнищва в детайли точно това силно, често зареждащо с енергия и сила за живот чувство – желанието за отмъщение. Тази книга е по-различна криминална история в това, че още от началото ние знаем кой е убиецът – той е заловен и прибран “на топло”. Този израз “на топло” е много странен за описване на институция като затвора. Защото именно на това, наричано “топло” място се раждат най-ледените планове. Планове за разплата.

Трябва да ви кажа също, че Вал Макдърмид е от онези писатели, които правят много проучвания за книгите си. А в нейния случай това означава да се рови в най-ужасяващите истории на серийни убийци. Не е случаен начинът, по който Джако Ванс успява да се измъкне от затвора – вдъхновен е от култовия опит за бягство на реално съществувалата Майра Хиндли. Тя е била част от едно злокобно дуо – Майра Хиндли и Иън Брейди, които в периода между юли 1963 г. и октомври 1965 г. убиват по особено жесток начин пет деца на възраст между 10 и 17 години. Случаят е прецедент, защото за първи път в британската история жена се оказва съучастник в серийни убийства на деца. Заловени са едва след петото убийство и  са щели да получат смъртна присъда, но смъртното наказание е отменено във Великобритания само четири седмици преди това.

Години наред Майра прави всичко възможно да бъде освободена, дори подава молба в Европейския съд за правата на човека. Накрая успява да влезе под кожата на една от надзирателките в затвора, която става нейна любовница. Двете планират бягство. Тъй като Майра има проблеми със здравето, тя няколко пъти е била откарвана в болница. Целта е била именно по време на едно такова посещения, тя да успее да се измъкне с помощта на любовницата си. Планът обаче се проваля.

Друга истинска зловеща история, от която Вал Макдърмид се вдъхновява, е тази на Питър Сътклиф, по-известен като Йоркшърския изкормвач, който през 1981 г. е осъден за убийството на тринадесет жени и нападения над още седем в периода 1975-1980 г. Когато е арестуван, семейството му е в шок. Никой от близките му не може да повярва, че в този мил и любящ човек, какъвто изглежда Питър във всекидневието, може да се крие жесток убиец.

Разказвам ви това не за да ви плаша, а защото тези проучвания, колкото и да са натоварващи, всъщност дават на книгите на Макдърмид тази солидна основа, която ги превръща в едни от най-четените криминални романи. А талантът й да вниква в мислите на серийни убийци, да разбира какви емоции ги водят, я прави виртуоз в нейния, за да цитираме един критик, “убийствен занаят” .

В качеството си на психопат Джако Ванс е воден само и единствено от стремежа за разплата. Той не приема, че е извършил ужасяващи престъпления и е заслужил да е в затвора. За всичко,       което го е сполетяло, той обвинява само и единствено главен инспектор Карол Джордан и профайлъра доктор Тони Хил, които са го заловили. Това, че е измъчвал и убивал млади момичета в неговите очи е негово право. В изкривеното му съзнание той има своите съвсем логични за себе си причини за тези злодеяния и ги намира за напълно естествени. Всяка от жертвите му е била отдушник неговите страхове и спомени, на жестокостта и омразата му. Джако Ванс замисля страшна разплата. Една смърт е малко за виновниците – за да е истинско отмъщението, след него трябва да се лее река от кръв.

Реклами