Етикети

579430_481130445293224_509816468_nДнес специално за празника издателство “Еднорог” се включва в инициативата „Книги в метрото” на гражданско сдружение „Политроник”. На четири спирки в Софийското метро ще бъдат разположени стелажи с книги и всеки, който има желание може да вземе книга по избор и да я чете докато чака или пътува. От гражданско сдружение „Политроник” уточняват: „Може дори да я дочетете вкъщи. Условието е върнете книгата на един от четирите стелажа, за да може някой друг да й се наслади. На 24 май след 9 часа сутринта книгите ще са по места. А, колко време ще продължи инициативата зависи от всички нас.“

Ние сме подбрали специално за вас:

p219 “Орденът на мрака, книга 1 – Синът на феите” от Филипа Грегъри

Италия, 1453 година
Седемнайсетгодишният Лука е заставен да служи в таен орден, който се бори срещу греха и настъпването на края на дните. Той без страх се изправя срещу вещици и върколаци, но се оказва неподготвен, когато животът го среща с Изолда – със златисти коси и изкусителни очи – същински паднал ангел. А когато тя е обвинена във вещерство, той ще трябва да избере дали да слуша разума или сърцето си.

н

p146“Гробищни истории” от Борис Акунин

Тази книга е написана от един човек, но има двама автори: есеистът Григорий Чхартишвили и неговото второ Аз – белетристът Борис Акунин.

Г.Ч. ще ни разкаже за шест старинни некропола, разположени в различни части на света – старото Донско гробище в Москва, Пер Лашез в Париж, гробището Хайгейт в Лондон, гробището на чужденците в Йокохама, Грийнуд в Ню Йорк и гробището на Елеонската планина в Йерусалим. Борис Акунин ще ни накара да потръпваме от страх с гробищните си разкази, в които ще ни срещне с жестоката помешчица Салтичиха, с Оскар Уайлд, с основоположника на марксизма и дори с прочутия детектив Ераст Фандорин…

н

Print“Следи от лапи на лунна светлина” от Денис О`Конър.

Когато Денис О`Конър спасява едно триседмично коте от сигурна смърт в снежна буря, той дори не подозира, че това малко същество ще промени живота му завинаги. Напук на всички очаквания котето оцелява и между него и спасителя му се създава необичайно тясна връзка.

От този момент нататък скуката изчезва изцяло от живота на Денис. Подвизите на котарака, твърдо приемащ и себе си за човек, отварят за него вратата към цял един нов свят сред красивата природа на Северна Англия.

Забавен и трогателен, красив и истински, разказът за взаимната обич на човека и животното може да стопли всяко сърце.

в

“Тамплиерът” от Пол Дохъртиp163

В началото на второто хилядолетие Европа е в плен на една мечта – освобождаването на Светите земи. Неверници владеят гроба Господен и папа Урбан отправя пламенен апел към всички християни – от кралете до последния бедняк – да потеглят към Йерусалим, за да го освободят. Хиляди приемат кръста, поставено е началото на епоса, наречен Първи кръстоносен поход.
Двама млади франкски рицари, Юг дьо Пайен и Годфроа дьо Сент Омер, увлечени от общия ентусиазъм, тръгват под знамената на тулузкия граф. Съдено е след тежкия и кървав път, дългите обсади, предателствата и отчаянието тъкмо те двамата, достигнали Йерусалим, да основат най-прочутия рицарски орден – орден с невероятна съдба, обгърнат в мистерии, чиято история вълнува човечеството до наши дни.
Каква е тайната мисия, която тласка Юг дьо Пайен напред? Каква е загадката, която ще съхраняват занапред рицарите от Ордена на Храма? Ще оцелее ли вярата на бъдещите тамплиери през измамите, зверствата и изкушенията, съпътстващи кръстоносния поход?

в

p147„Краят на господин Y“ от Скарлет Томас

Когато Ариел Манто открива “Краят на господин Y” в една антикварна книжарница, тя не може да повярва на очите си. Автор е ексцентричният викториански учен Томас Лумас, за тази загадъчна книга се предполага, че на света не съществуват повече от два или три екземпляра. Нещо повече, сред познавачите се говори, че книгата е прокълната. Който я прочете, изчезва. Погълната от загадъчното произведение, Ариел сама не разбира кога е тръгнала по пътя на магията, който ще я отведе на едно пътуване отвъд края на света, отвъд смъртта, в търсене на любовта, покоя и истината.

т

p159„Мълчанието“ от Ян Костин Вагнер

Трийсет и три години след неразкритото убийство на едно младо момиче във финландския град Турку точно на същото място изчезва друго момиче. Комисар Кимо Йоентаа забелязва паралелите между двата случая, макар да се опитва да не отнема надеждата на родителите на изчезналото момиче. В желанието си да намери отговора и на първата загадка, Йоентаа изважда от архива студеното досие…

Извършителите на първото убийство започват да се дебнат един друг –
а премълчалият видяното свидетел трябва да измине пътя към миналото, сред спомени, страхове и сънища, да осъзнае ужаса от стореното и да направи това, към което го тласка мъчителното чувство за вина…

ж

p141„Последната гара“ от Джей Парини

Годината е 1910. “Война и мир” и “Ана Каренина” са направили Лев Толстой световноизвестен. Но славата си има цена.

През бурната последна година от живота си Толстой отчаяно търси спокойствие. Надеждата му не се оправдава. Какви са хората около него, любящи близки и последователи – или лешояди? Предстои тежка битка за душата на писателя.

ж

ж

p11„Капитан Алатристе“ от Артуро Перес-Реверте

Завесата се вдига над Мадрид от 17 век.

Една вечер обеднелият майстор на шпагата Алатристе получава странна задача – той трябва да пресрещне и нападне двама млади английски пътешественици. След неочаквания край на дуела с двамата англичани капитанът се натъква на тайна, която може да му струва живота. Става дума за планове, които, ако станат обществено достояние, ще разклатят не един престол.

Капитанът е сам – срещу него плетат интриги коварни придворни, наемни убийци и испанската инквизиция.

Ще може ли шпагата на Алатристе да разсече паяжината от коварство, амбиции и омраза?

ж

p51„Последното изкушение“ от Вал Макдърмид 

Доктор Тони Хил – психолог и профайлър, надарен с безпогрешен ловен инстинкт, се е оттеглил в спокойната атмосфера на академичния живот. Преследването на серийни убийци е нанесло сериозни травми на собствената му психика и той е решил твърдо да не сътрудничи повече на полицията.

Но когато убиец психопат започва да умъртвява негови колеги психолози, Тони Хил се връща към своето призвание. Третата жертва е негова приятелка – но не само това е причината Тони Хил да тръгне по следите на хищника. Пътят на Карол Джордан, жената, с която някога е работил под прикритие за разбиването на голям престъпен концерн в Централна Европа, се е озовала в свят, където човешкият живот е лишен от стойност.

Примката се затяга около Карол и Тони – двамата се борят сами, заплетени в мрежите на съвременната организирана престъпност. Ужасни престъпления от миналото хвърлят дългата си сянка над придворно спокойния живот в богатите и процъфтяващи градове на северна Европа. Карол рискува не само живота, но и душата си в преследване на един странно привлекателен злодей – докато Тони наближава все повече бърлогата на звяра.

ж

p152„Правилното отношение към дъжда“ от  Алегзандър Маккол Смит

Правилното отношение към дъжда е основа за разбирането на шотландския климат, а може би и ключ към житейското щастие – човек трябва да се наслаждава на това, което има. Но Изабел Далхаузи – богата, привлекателна и самотна жена на средна възраст – въпреки философското си образование не престава да копнее по невъзможното.
Внезапно в уреденото й съществувание нахлуват страсти, вълнения и подозрения, страхове и изненадващи развръзки. Житейските драми, разиграващи се на очарователния фон на Единбург, този път включват появилия се наскоро в града американски милионер и много по-младата му годеница, постоянен източник на проблеми и конфликти.
Изабел е въвлечена в сложна плетеница от любов, ревност и дори съмнения за престъпление. Неуправляемата й племенница Кат и Джейми, младият и красив музикант, в когото Изабел е тайно влюбена, също ще й поднесат изненади, а завесата ще падне след един напълно неочакван финал.

Реклами