Етикети

, , ,

PrintНачалото на „Кошмар от хиляда и една нощ“ от Робърт Ъруин

Дълги години си лягах рано. Макар изкуството на четенето да не е широко разпространено из тези краища, признавам си, че аз съм пристрастен към практикуването му, особено в леглото. Намирам, че е изключително приятно да лежиш с книга, подпряна на коленете и усещайки как клепачите ти натежават, да се унесеш в сън, да потънеш в него така, че на сутринта да не ти е съвсем ясно къде е свършило съдържанието на книгата и откъде са започнали твоите собствени сънища. Разказите за нравите и обичаите на някой чуждоземен народ са най-подходящи за тази цел.

Също така отдавна обмислям да напиша пътеводител за тези краища или роман, пътеводител във формата на роман или роман във формата на пътеводител, във всеки случай история, предназначена за четене в леглото.

Написването на книга, в която героите и злодеите от приключението ще пътешестват из земите, които искам да опиша, ще е подвиг труден, но не и неосъществим. Вече не си лягам рано, а когато го сторя, неизброими страхове ме държат буден и докато лежа в студа и мрака, жанрът на моята творба постепенно започва да се избистря.

Град Александрия е сравнително добре известен на западните пътешественици и на читателите. Кайро е друга работа, и в Кайро, знам това, много повече от всяко друго място чужденецът се нуждае от пътеводител, защото, макар главните паметници на града да са видими за окото, по-преходните удоволствия не могат да се открият така лесно. И при все че местните жители посрещат с гостоприемна усмивка чужденеца, бъдете нащрек и се пазете, защото всички до един са шарлатани и лъжци. Ще ви измамят, само да им падне възможност. Ето тук мога да ви помогна. Освен това ще ви разкрия как изглежда градът не само през деня, а и през нощта, пък и винаги ми се е искало да покажа как се проявява той в мечтите и въжделенията на своите жители. Иначе този пътеводител би бил напълно безсмислен.

Би трябвало сега да е горещо, а на мен ми е толкова студено…

Реклами